Header credits: Vinnie Pierce "Running and jumping"

Løbegård

Løbegården som den så ud da den lige var bygget 

"Hvorfor løbegård? Det er da synd for katten. En kat skal have lov at gå frit." Dette hører man ofte fra folk. Og de har lov at have den holdning de har. Her vil jeg fortælle hvorfor jeg har den holdning jeg har.

Den kedelige statistik siger ca. 70.000 trafikdræbte katte om året. Jeg ønsker ikke mine katte skal være en del af den statistik. Men trafikken er langt fra den eneste fare for en fritgående kat. Selvom du selv er glad for din kat, er det jo ikke sikkert dine naboer deler den begejstring. Det er ikke sikkert de synes det er så sjovt når din kat har gået en tur på kølerhjelmen af deres nye bil, eller brugt deres børns sandkasse som kattebakke. Det kan også være de har en hund, som ikke bryder sig om katte. Nogen naboer bliver måske så sure, at de putter katten i bilen og kører den langt væk, hvor den ikke selv kan finde hjem, eller de finder ligefrem på at mishandle din kat. Jo det sker faktisk. Der er også de mennesker, som kan finde på at bortføre en racekat fordi den er penge værd.

De fleste katte er meget nysgerrige og især Maine Coon katte. De kan godt finde på at gå på opdagelse i et skur eller lignende og ved en fejl blive lukket inde. Måske bliver de ikke fundet igen før det er for sent.   

Der er flere dødbringende katte sygdomme, som smitter via spyt, Fx. Leukæmi og katte AIDS. Selvom din kat er neutraliseret er der ingen garanti for den ikke kan gå i slagsmål med en fremmed kat.

Alle disse grunde er der til,  jeg har bygget løbegård og indhegnet haven til mine katte og at jeg ikke sælger killinger, som skal være fritgående. Det er ikke synd for katten så længe den aldrig har prøvet andet. Har man ikke mulighed for at bygge løbegård eller indhegne haven, kan man også lære sin kat at gå i sele. Og så længe der er klatremuligheder indendørs, trives kattene ganske fint der.

På diverse kattefora bliver der ofte spurgt til bygning af løbegårde. Jeg har  valgt at lave denne side for at vise, hvordan vi har gjort.

Da vi fik Zarina var hun inde kat. Hun fandt dog hurtigt ud af, at det var sjovt at komme ud. Derfor besluttede vi, at bygge en løbegård til dem da Timian ankom.

Igen søgte jeg information på div. hjemmesider og så gik vi i gang med at grave, hamre og slå hul i væggen til kattelemmen. Det tog lang tid, men vi synes også selv at resultatet er blevet godt og kattene elsker deres løbegård selvom den kun er ca. 10 m2.

Vi brugte trykimprægnerede  stolper og volieretråd til selve gården. Vi har lagt klare tagplader på halvdelen, så kattene kan sidde i tørvejr når det regner.

I starten lagde vi grus hvor der ikke var fliser, men efter et par måneder fjernede vi noget grus og såede kattegræs i stedet. Det blev kattene meget glade for. De elsker at ligge i græsset, som gerne må vokse vildt. Det er køligt for dem på en varm sommerdag og sjovt at gemme sig i.

Vi har lavet 2 hylder. 1 på væggen i ca. 1 1/2 meters højde og 1 i et hjørne ca. 70 cm højde. For at komme op til den højeste hylde må de klatre af en træstamme, der er skruet fast i væggen. Vi har desuden lavet en kradsestolpe fra gulv til loft. Det er en stolpe beklædt med en rest sisal gulvtæppe. Den bruger de både til at hvæsse kløer i samt til at klatre i.

       

Vi brugte sommerferien  2003 på at indhegne ca. 150 m2 af vores baghave til kattene. Hegnet er 180 cm højt og med en strømførende tråd i toppen. Vi har lavet en kattelem mellem løbegård og indhegning, som kan åbnes og lukkes efter behov. Kattene elsker at komme ud og lege fangeleg i indhegningen.

Stolperne er 7 cm i diameter. De står med ca. 2 meters afstand. Mellem stolperne har vi spændt hegnstråd i bunden, midten og toppen, til at binde hegnet fast i.. Vi har brugt hønsetråd. Der er lavet 2 døre, så vi kan komme ind og ud af indhegningen fra begge sider af huset. Øverst på stolperne har vi sat en gummiklokke til  den strømførende tråd. Strømforsyningen er en lille boks, som bl.a. kan købes i  Harald Nyborg. Den er beregnet til smådyr og hundegårde mm.

 

Der bores huller til stolperne

 

Stolperne er hejst og der er spændt hegnstråd ud mellem dem

 

Nettet sættes fast

 

Færdig

TOP